Na stopu recidivistovi karvinské policisty přivedl jejich kolega Ondrej Berki z městské policie. Ten v karvinských problémových lokalitách působí jako okrskář již 20 let. A právě díky důvěře, kterou si tam u lidí již získal, se v červenci dozvěděl o tomto vyděrači a ihned kontaktoval policii.

Na policisty šel s nožem

„Okamžitě jsme zareagovali a vyjeli do terénu situaci zmapovat. Zjistili jsme, že informace pana Berkiho je pravdivá. A že ten podezřelý se zřejmě opravdu nachází v bytě sedmdesátiletého seniora. Proto jsme provedli zásah za použití násilného vstupu do bytu. Pomocí donucovacích prostředků se nám ho podařilo zadržet, přestože se bránil nožem,“ popsal Právu zásah vedoucí karvinského policejního oddělení Petr Kijonka.

Dodal, že tomuto muži, který má velmi bohatou kriminální minulost především majetkového charakteru, následně prokázali i další podobné případy.

Od letošního března zaútočil v Karviné na seniory devětkrát. „Dopustil se více trestných činů, těmi nejzávažnějšími jsou trestné činy loupeže, vydírání a násilí proti úřední osobě, za co mu hrozí až 10 let vězení,“ shrnul Kijonka.

Senior vážil jen 42 kilo

Samotný okrskář Ondrej Berki Právu řekl, že sedmdesátiletý senior je nyní ve velmi špatném psychickém i fyzickém stavu. „Zestárl tak o deset let. Tento případ však ještě dopadl relativně dobře, jelikož se na něj přišlo poměrně brzy. Ale i tak, vyděrač je zavřený, ale dluhy nyní musí splácet důchodce, protože nikoho nezajímá, že si je bral pod nátlakem,“ upozornil strážník.

Dodal, že nejhorší však byl případ seniora, kterého policie zachránila na poslední chvíli. „Vážil už jen 42 kilo. Byl na umření. Podařilo se ho zachránit jenom proto, že ti, co ho drželi, tak z bytu odešli a on se doplazil ke dveřím a začal na ně bouchat. Slyšeli to sousedé a zavolali policii. Starý či postižený člověk neuteče, nebrání se a ani vyděrače nedohoní,“ zkonstatoval Berki, kterého ve čtvrtek i ocenil karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

„Na tomhle případě je vidět, že trvalá mravenčí práce v problémových lokalitách se vyplácí, lidé našim strážníkům a asistentům prevence kriminality v rámci programu nulové tolerance věří a bez jejich spolupráce by to prostě nešlo. Lidé sami pomáhají strážníkům odhalovat a řešit nepravosti,“ upozornil primátor.

Podle informací Práva se tento nešvar šíří Českou republikou ve vyloučených lokalitách. Problémy s ním kromě Karvinska například mají i na Bruntálsku.